Met een Alpenritje kunt u enorm BPM besparen op uw splinternieuwe Porsche

Met een Alpenritje kunt u enorm BPM besparen op uw splinternieuw aangeschafte Porsche of Mercedes.

21 september 2018 Bron (https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Hoge-Raad-der-Nederlanden/Nieuws/Paginas/Nieuw-aangeschafte-auto-gebruikt-op-tijdstip-heffing-bpm.aspx?pk_campaign=rssfeed&pk_medium=rssfeed&pk_keyword=Nieuws-van-de-Hoge-Raad-der-Nederlanden)

De Hoge Raad heeft uitspraak gedaan in twee zaken waarin in beide gevallen een Nederlandse vennootschap een splinternieuwe auto koopt. In de eerste zaak koopt de bv de Porsche rechtstreeks bij de dealer in Duitsland en registreert de auto op een Duits export kenteken op naam van een Zwitserse vennootschap. In de tweede zaak koopt een Nederlandse BV een auto BPM vrij in Nederland, laat deze vervolgens naar Duitsland vervoeren en laat de auto inschrijven op naam van de BV op een Duits export kenteken. In beide zaken wordt +/- 3000 km in het buitenland gereden. Na ongeveer een maand wordt BPM aangifte gedaan. Voor de BPM worden beide auto’s als gebruikt beschouwd hetgeen een flinke BPM korting oplevert.

De Hoge Raad oordeelt dat voor de heffing van bpm de staat van de auto (nieuw of gebruikt) op het tijdstip van het belastbare feit beslissend is. Dat is in deze zaken het tijdstip waarop de auto’s in Nederland op kenteken worden gezet. De Hoge Raadoordeelt in beide zaken dat op dát moment – gelet op het aantal gereden kilometers – niet kan worden gezegd dat de auto nieuw is. Het maakt de Hoge Raad niet uit waarom met de auto in het buitenland is gereden, omdat dat de staat van de auto (nieuw of gebruikt) niet verandert.