Wat is een BPM naheffingsaanslag?

Een naheffingsaanslag is een heffing na een belastingaangifte, die wordt opgelegd door de belastinginspecteur van de belastingdienst omdat deze het niet eens is met een aangifte.

Bij een BPM aangifte bent u zelf verantwoordelijk voor de juistheid van de aangifte. Indien de aangifte volledig is ingevuld en ondertekend mag de belastingdienst de aangifte niet weigeren. U ontvangt uiterlijk binnen een week na aangifte een email van de belastingdienst met het ‘Betaalbericht BPM’. Zodra u de BPM betaald heeft, geeft de belastingdienst een fiscaal akkoord aan de RDW om het kentekenbewijs af te geven.

Controle van uw BPM aangifte door de belastinginspecteur vindt echter pas later plaats. Het is mogelijk dat de inspecteur van de belastingdienst het niet eens is met de onderbouwing van de aangifte en het BPM bedrag dat u heeft betaald. U ontvangt dan een ‘vooraankondiging naheffing BPM’ waartegen u nog geen bezwaar kunt maken. U kunt daarvan alvast melding doen bij ons. Daarna ontvangt u binnen een streeftermijn van 6 maanden na aangifte (dit mag uiterlijk 5 jaar zijn!) een naheffingsaanslag met het BPM bedrag dat volgens de inspecteur betaald moet worden.

Denkt u dat deze naheffingsaanslag onterecht is? Dan kunt u uw dossier aan ons overdragen op deze pagina. Wij kijken dan vrijblijvend of het haalbaar is om uw zaak in behandeling te nemen en kunnen na een opdrachtbevestiging van uw zijde op basis van ‘no cure no pay’ bezwaar aantekenen tegen de naheffingsaanslag.

Redenen voor de belastingdienst om een BPM naheffingsaanslag op te leggen:

–  Indien bij aangifte van de BPM bij import volgens de belastingdienst een onjuist bedrag is opgegeven.

–  Bij langdurig gebruik van een auto in Nederland met een buitenlands kenteken.

–  Indien een bedrijfsauto op grijs kenteken niet meer aan de wettelijke eisen voldoet

–  Bij een toename van de CO2-uitstoot binnen 3 jaar na eerste registratie zoals door tuning met motoraanpassing.